Vill vi från Gulsele hemsida och regionen framföra vårt varma tack för årets älgrapporter som även varit kryddade med små naturrapporter från Kullberg, mycket trevigt! /Kurt

Hej igen!                        Kullberg 19 maj 2010                        u u u Kullbergets egen älgräknarsida!

Vi har faktiskt fått se fyra älgar till som simmade sig över till Storån (kanske) godare betesmarker uppåt västraskogarna och Lappland.

I år blev det 156 älgar.

Göken den kom 14 maj och även den första åskan. Värmen dök också upp tätt följd av Svalan som sågs den 16 maj.

Löven har spruckit ut med en hiskelig fart, Vitsippan blommar och Morkullan har tagit upp sin flygning över huset varje kväll, punktlig som vanligt

I år kan vi också höra bruset från Gulsele kraftverk, nu när det är så mycket vatten och de öppnat luckorna. Myggen är på gång så allting är väl som det burkar vara.

Hälsningar från Kullberg                       Kolla länkarna bakom bilderna!

Woodcock.wmvHej! Så var det troligen dags för årets sista älgrapport! 2010-05-10 17:20

I onsdagskväll den 5 maj vid 18.30 tiden simmade de sista 6 älgarna. Tors. fre. lör. kollade jag, ingen älg. På söndagskvällen vid 22 tiden tog jag kikaren för att titta innan det blev för mörkt och då fick jag se en älgrumpa sticka ut bakom en tall på ön. En eftersläntrare alltså på väg upp i skogen. Jag väntade och mycket riktigt efter 15 min. kom den simmande bakom udden.

Det kändes lite trolskt, en ensam svart älgsiluett som for fram på vattnet mot Kortingån, dimma som stiger upp vid Isbäck. Det var en vacker avslutning av den 152:a älgen. 

På fågelfronten är det Flugsnapparen som jag såg den 4 maj, nu är det väl bara göken och svalan som fattas och värmen då förståss med tillhörande mygg, men den får vi väl stå ut med.

Hälsningar från Kullberg                       Kolla länkarna bakom bilderna!


Göken
 

Hej!                        Kullberg 3 maj 2010                        u u u Gå till Kullbergets egen älgräknarsida!

Nu har det varit snöskurar och sol omvartannat några dar men älgarna har ännu inte gett upp, de har nu kommit upp till 142 till antalet. Jag fortsätter att kolla. Idag tror jag att jag hörde Storspoven borta i viken.

Hälsningar från Kullberg                        Kolla länkarna bakom bilderna!

Curlew Capers (and song)

Allt om älgar punkt nu!

Hej!                        Kullberg 1 maj 2010

Ja, så har vårmånaden kommit - men just nu snöar det ganska mycket och temperaturen är +2,5 grader. I gårkväll var vi på brasan i Gulsele där blev det varmt och skönt, fin musik och gott fika efteråt i Bygården.

Älgarna de fortsätter att vandra, nu är det 130 st som vi sett. Vi får väl se om det kommer flera eller kanske den siste har passerat.

Hälsningar från Kullberg                        Kolla länkarna bakom bilderna!

älgar i sorsele.wmv
Hur man får älgar att stanna upp vid passet

Hej det är 2010-04-28 och klockan är 21:37!

...här kommer forts. älg på Kullberg!

Ja nu har det passerat en hel del älgar sen i söndags, isen har dragit sig tillbaka (inte helt förstås) men det är nu mycket lättare för dem att simma över. Ändå siktar de fel ibland och försöker att ta sig iland som isbrytare, men det lyckas de med också fast, det blir ju jobbigare.

Tills ikväll onsdag har vi sett 101 älgar och tro det eller ej men även en Skarv.

Hälsningar från Kullberget                       Kolla länkarna bakom bilderna!

Skarv ved Mølleåen
Moose in BWCA
Älg!!

04/26/10 10:53
Hej igen! Här kommer en första rapporten om älgar på Kullberg!

Ja, nu har de kommit, ÄLGARNA alltså!

De började i fredags och hittills har vi sett för att vara exakt 48 st. Men vi har inte sett några som simmat över, jo 2 st. men det höll på att gå på tok för dem när de skulle iland, för isen bar inte så de fick jobba på ordentligt.
Där älgarna går i ån för att simma över är det fortfarande mycke is kvar så nu är de fast på ön ett par da´r. Hoppas att man är på plats när de simmar över, det kan ju bli en hel del som far samtidigt nu när de fått vänta och är otåliga.

För övrigt så har ju våren saktat ner lite men vårfåglarna kommer ändå. Både Storskrake och Trana har jag sett på ån. Bergfinken och Rödhake är gäst vid fågelbordet. Björktrast och Rödvingetrast sitter i trädtopparna och tjattrar fast Rödvingetrast spelar ganska fint. Tornfalken är ut på sina raider och stannar till och ryttlar lite här och där, det finns ju lite mer möss i år har jag sett.

Hälsningar från Kullberg                                                   Kolla länkarna bakom bilderna!


2010-04-16 Hej, här kommer en rapport från våren på Kullberg!

Efter en väldigt kall vinter (-38,9) börjar vi skönja att våren är på väg!

Den 2 april kom Bofinken, och dagen därpå både herr o fru Koltrast. Veckan därpå den 8 hade vi besök av Staren och Storån öppnade en råk vid Kortingån (första gången på hela vintern). Sen på fredag kom en flock Sidensvansar och satte sig i syrenbuskarna, och på lördag anlände 2 vackra, eleganta Sångsvanar.

Nu börjar det kännas vår med allt fågelkvitter runt om!


På måndag den 12 när jag stod nere vid vägen och vänta på posten fladdrade en Fjäril förbi, smilbanden åkte naturligtvis upp och 2 Kanadagäss hade kommit till ån som nu har små råkar här och där.

Dagen därpå kom Kniporna, och på torsdagsmorron när jag står på bron och lyssnar på Orrspel tittar jag upp i stora björken och vad får jag se, jo Sädesärlan längst upp i toppen, då ler jag och säger hej, välkommen! Inte nog med det en Spillkråka sitter och trummar på elstolpen och senare på dagen när jag tittar med kikaren ut över ån flyger 5 Gräsänder förbi samtidigt som jag ser ett 20-tal Renar traska över isen.


I morse fredag 15 april sitter en Bäver på isen vid Kortingån och gnager på nå´n kvist.

Våren är här trots att det finns en hel del snö kvar men vad gör det för nu väntar vi på Älgarna!

Hälsningar från oss på Kullberg!
Irene och Kjell!

Kolla via bilderna vad som döljer sig bakom!

 

Gulsele hemsida. Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!