Till minne av Aina Öberg

Aina Öberg.

Från Barnbarnet Liv | Aina Öberg, född Olsson, avled den 8 januari i sitt hem i Junsele i en ålder av 91 år.

Hennes närmaste är barnen Rolf, Inga-Britt, Kjell, Anna och Karin med familjer samt brodern Ivar med maka.

Vår mamma, mormor, farmor, svärmor, syster och vän har lämnat oss. Aina Öberg föddes 1918 i byn Gulsele. Föräldrarna hette Elsa och Adolf. Hon träffade sitt livs kärlek Erik Öberg från Hälla, när han arbetade i skogen och hon arbetade som kocka. I början av deras kärlekshistoria cyklade de till varandra de två milen mellan Hälla och Gulsele. De gifte sig 1941 och fick fem barn: Rolf, Inga-Britt, Kjell, Anna och Karin.

Hon arbetade på Gulsele byskola som vaktmästare fram till skolans nedläggning 1972 och efter det i skolbespisningen i Sollefteå och senare i Junsele fram till sin pension. Efter makens bortgång 1978 gjorde hon ett antal utlandsresor såsom till Mainau, Holland och Mallorca, men även en solresa till Tunisien. Men var hon än var, längtade hon alltid hem till sitt kära Gulsele.

Aina var aktiv inom socialdemokratiska kvinnoförbundet och i DHR – delaktighet handlingskraft och rörelsefrihet. Hon följde nyheterna på tv och i Nya Norrland, senare Tidningen Ångermanland och läste veckotidningar. Därför var hon ständigt uppdaterad om Sveriges och världens händelser. Hon trivdes dock allra bäst utomhus, i lingonskogen och med sina blommor. Hon tyckte också om att lösa korsord och glömde aldrig sina barns, deras makars eller barnbarns födelsedagar.

Gulsele Byalag minns henne som en av de trognaste medlemmarna som alltid var med på träffar, möten och andra aktiviteter.

”Så röd lyser stugan bak hängbjörkars slöja känner du hemmet från barndomens dar”. Denna vers kommer från en väggbonad som hängde ovanför hennes älskade kökssoffa och den påminner mig så mycket om min mormor.

Saknaden efter henne är stor, vi känner en tomhet. Hon var familjens knutpunkt och centrum.

FAMILJEN

genom LIV


Aina Öberg har lämnat oss. Hennes långa liv tog slut fredagen 8 januari. Vi i Gulsele Byalaget kommer alltid att minnas henne som en av de trognaste medlemmar som alltid alltid var med i våra träffar möten och andra aktiviteter. Om jag kortfattat skulle beskriva Aina skulle epiteten vara, mild, lågmäld, vänlig, uthållig och väldigt skärpt. Det var till henne man fick vända sig om det var något man ville veta om vad som hänt i byn i gamla tider men också i närtid.

Hon bodde hela sitt nära nittitvååriga liv i Gulsele, men sent i höstas flyttade hon in i en servicelägenhet i Junsele, men var mycket noga med att det bara var ett vinterboende. ”Den första maj kommer jag till Gulsele igen”, var hon mycket noga med att påpeka, och redan dagen efter att hon flyttat, var hon tillbaka till vår Berättarkväll i oktober. Nu räckte inte livstråden riktigt så långt att vi får se henne även i sommar på de så gott som dagliga små promenaderna hon gjorde i vår by.

Många gamla elever vid Gulsele skola minns också Aina som både uppskattad vaktmästare och mattant.

För Gulsele Byalag /Gillis Gustafsson | Samma artikeln i Tidn. Ångermanland